Koliko je liofilizirano voće i povrće zapravo zdravo?

Upotreba liofiliziranog voća i povrća, postala je sve češća i svestranija. Liofilizirani pripravci su danas dostupni u cijelim komadima voća i povrća ili u obliku granulata i praha. Neovisno od konačnog oblika, liofilizirano voće i povrće ističe se intenzivnom prirodnom aromom i punoćom okusa. Međutim, dok pijete Pulse Shake napitke ili jedete liofilizirano voće i povrće vjerojatno se pitate dali je to uopće zdravo, jesu li dodane arome, ojačivači okusa ili možda čak i konzervansi kako bi se zadržale žive boje i intenzivan okus.

Postupak sušenja smrzavanjem – liofilizacija je jedan od najboljih načina konzervacije brzo kvarljivog voća i povrća. Iako sam postupak uzrokuje određeni gubitak nutritivnih tvari, pričamo o vrijednostima koje su gotovo jednake svježem voću i povrću. Zapravo, istraživanja su dokazala da liofilizirano voće i povrće ima do 90 % svog izvornog sadržaja nutritivne vrijednosti, zbog čega se smatra dobrim izvorom vitamina, minerala, vlakana i ostalih bioaktivnih spojeva.

Kako izgleda proces liofilizacije voća i povrća?

Voće i povrće najprije smrzavamo na temperaturi od -50°C do -60°C (ovisno od strukture biljne tvari), a potom dolazi do uklanjanja vlage vakuumskim sustavom unutar komore. Tijekom procesa, led se pretvara u vodenu paru (sublimira) pod kontroliranim parametrima tlaka, temperature i vakuuma. Cjelokupan proces traje od 30 do 40 sati što ovisi o količini, veličini i vrsti duboko smrznutih plodova. Nakon završetka obrade, takvo voće i povrće zadrži svoj okus, miris i oblik tako da izgleda kao svježe. Takvi plodovi se lako čuvaju i skladište na sobnoj temperaturi, a s obzirom da je uklonjeno oko 97 % vode, ima iznimno malu težinu što omogućuje lakši transport i manju kontaminaciju proizvoda (za razmnožavanje bakterija i plijesni potreban je visok udio vlage).

Hranjive tvari

Sušenje smrzavanjem je najučinkovitija metoda konzerviranja hrane, koja zadržava strukturu, okus, miris i hranjivu vrijednost voća i povrća. Ovaj proces omogućava bolje zadržavanje vitamina koji su nestabilni ili lako oksidiraju, kao što su vitamin C i B1. Prednosti liofiliziranog voća i povrća je ta, da se u procesu ne dodaju konzervansi, ojačivači okusa ili šećer, što je kod klasičnog sušenog voća vrlo često.

Duži rok trajanja

Sušenje smrzavanjem produljuje rok trajanja voću i povrću do čak 25 godina. Budući da liofilizirano voće i povrće ne zahtjeva hlađenje, ovo je odlična opcija za hranu na putu ili kampiranju. Liofilizirano voće i povrće će vam također uštedjeti prostor zbog praktičnog pakiranja i male veličine, u usporedbi sa svježim voćem i povrćem.

Prednosti

Smrznuto sušeno voće i povrće je praktično jer je lagano, prenosivo i dugo traje. Pulse shake napitci su hranjivi, bogati vitaminima i mineralima a pritom i vrlo laki za pripremu.

Svježe, smrznuto ili sušeno

Iako svježe ili smrznuto voće i povrće, koje ne sadrži šećer i začine, predstavlja najbolji izbor, ako je pitanje praktičnosti, hladnog skladištenja i prenosivosti, dobra je opcija liofilizirano voće i povrće koje ne zahtijeva posebne uvjete za čuvanje. Klasično sušeno voće i povrće na visokim temperaturama iako naizgled također izgleda kao dobra alternativa, sadrži velike količine šećera i često se dodaju različiti aditivi kako bi se zadržala boja i stabilnost proizvoda. Loša strana konzumacije suhog voća i

povrća je ta da možda neće biti tako zasitno kao cijelo voće i povrće zbog nedostatka vode. Osim toga, sušeno voće i povrće je koncentriranije i kaloričnije od jednakih količina svježeg ploda.

Share the Post:

Povezani članci

0
    0
    Tvoja Košarica
    Tvoja košarica je prazna :(Povratak u trgovinu